Nurcery and Primary School, Unión Alto Sanibeni

Location: Unión Alto Sanibeni Native Community, Pangoa, Junin. Perú.
Project direction: Asociación Semillas para el Desarrollo Sostenible
Funding: Costa Foundation
Promoter: Volcafe Speciality Peru (VSP) Generaciones
Architecture: Marta Maccaglia, Raúl Arancibia, Giulia Perri, Susanna Olivieri, Gonzalo Díaz Arrieta
Engineering: Patricio Cevallos, Carlos Barreda
Interinstitutional Coordinator: Roberto Ortiz (VSP Generaciones), Reena Eddiks (VSP Generaciones)
Cooperation: Unión Alto Sanibeni Native Community, Pangoa District Municipality, Satipo Provincial Municipality
Comunitary Managment: Jonh Mahuanca Casancho y Casandro Virgilio Mahuanca
Construction: Javier Garcia Paucar, Elias Martinez Ramos

The project is located in an Ashaninka native community in Peru’s central jungle. This is an area that has been severely affected by the armed conflict of the ’90s, which caused many people to flee to other areas of the country. Since 1998 people have been returning, and the first school was founded. Despite functioning for years, the conditions of the school are completely inadequate. In the face of this complex situation, the project proposes the development of strategies which conform to the territorial and social context of the community with the goal of improving educational and community life. The school will benefit approximately 200 children and 1000 inhabitants of Union Altosanibeni and neighboring communities. The project consists of three blocks under a large roof. The program consists of 6 classrooms for the primary school, 2 for the initial school, as well as toilets, a repository, a kitchen, and library. The large corridors will be useable space, and the large, central, free space will be utilized for a wide array of activities. The proposed design features a mixed structure made of reinforced concrete and wood. Two one-story lateral blocks enter from the north and are part of the central block. The tall roof allows for the possibility of constructing another story for future expansion. Due to the unevenness of the ground, the south-east section of the building becomes two stories in the lateral modules and three stories in the central module.  The architectural design of the school promotes the use of multipurpose spaces, inclusive meeting spaces, and interaction between children and adults in the community.

More information about the participatory rural appraisal